Loader

V Gasveren en accessoires

Productinformatie

Verpas levert diverse soorten hoogwaardige gasveren van goede Europese kwaliteit en diverse bijbehorende aanbouwdelen. Ons assortiment richt zich met name op de gasdrukveer, aangezien dit het meest voorkomende type is. Maar ook starre- of blokkeerbare gasdrukveren of gastrekveren zijn leverbaar.

Lees meer gasveren

Hoe werkt een Gasveer?

Een gasveer is grofweg opgebouwd uit twee onderdelen; een gasgevulde cilinder en een zuigerstang met zuiger. In de basis onderscheiden we twee types:

Gasdrukveren zijn vaak herkenbaar aan de uitgeschoven zuigerstang in onbelaste toestand, omdat de gasdruk de zuigerstang naar buiten drukt. Dit type worden meestal gebruikt in scharnierende of schuivende toepassingen. De gasveer zorgt ervoor dat het gewicht van een klep, deur, zwenklichaam of zwenkarm gecompenseerd (gewichtscompensatie) wordt, zodat je deze makkelijk op kan tillen, neerlaten of vasthouden.

Bij gastrekveren is de werking tegenovergesteld. In onbelaste toestand is de zuigerstang altijd ingetrokken, omdat de zuigerstang door gasdruk de naar binnen wordt getrokken. Gastrekveren worden toegepast op het moment dat uit plaatsgebrek of technische beperkingen een gasdrukveer niet toepasbaar is.

In de praktijk ondersteunt een gasdrukveer of gastrekveer handkracht of inspanning bij het openen van een (zwaar) luik of een deksel. Bovendien verhoogt het de veiligheid. Er zijn tal van toepassingen denkbaar in de vorm van een openings- en vasthoudinrichting in meubels, voertuigen, aanhangers, machines, industriële- en medische toepassingen.

Welke materialensoorten zijn leverbaar?

De meeste gasveren zijn gemaakt van staal. Daarbij is de cilinder gelakt of gecoat en de zuigerstang hard verchroomd. Als de bedrijfsomstandigheden erom vragen, dan is er ook een volledig RVS gasveer leverbaar in de kwaliteit AISI 304 V2A of AISI 316 V4A.

In de regel wordt RVS 304 V2A toegepast in een vochtige omgeving waar corrosiebestendigheid van de gasveer wordt verlangd. Er is verder geen sprake van andere noemenswaardige omgevingsinvloeden. Vaak zijn dit binnen-situaties.

De RVS 316 V4A uitvoering wordt toegepast bij blootstelling aan agressievere omstandigheden. Zoals chemicaliën, zeewater e.d.. Meestal toegepast in een buiten omgeving of in de maritieme sector (boten e.d.).

In geval van hygiënische toepassingen, zoals bij voedselverwerking, kan voor één van beide RVS soorten worden gekozen, maar spelen er vaak nog aanvullende voorwaarden mee zoals oliesoort of vetsoort in de cilinder.

Kracht en demping

De gascilinder van de gasveer is gevuld met stikstofgas onder hoge druk. Aangezien elke toepassing om een specifieke veerkracht of demping vraagt, wordt de gascilinder met een bepaalde hoeveelheid stikstofgas gevuld (vuldruk) om zo de gewenste veerkracht te bereiken. Deze veerkracht wordt uitgedrukt in Newton (N).

Verpas levert gasveren met een veerkracht tussen de 40 en 5000 N. Uitgedrukt in kilogram komt dat neer op ongeveer 4 - 500kg. Ons basisassortiment omvat diverse gestandaardiseerde Newton krachten. Op aanvraag levert Verpas als maatwerkoplossing ook gasveren met een specifieke veerkracht (vuldruk). Zoekt u maatwerk? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Aanbouwdelen voor gasveren

Aanbouwdelen worden gebruikt om de gasveer te monteren in een specifieke situatie. Wij leveren een ruim assortiment aan aanbouwdelen en stangkoppen, zoals:

Er is keuze uit schroefdraadaansluitingen vanaf M3.5 tot en met M14.

Wanneer de inbouwmaat zo klein mogelijk moet zijn, dan adviseren wij onze gasveren met aangelast of ingeperst oog. Dat scheelt aan de cilinderzijde al inbouwlengte. Aangezien een gasveer nooit zijdelings belast mag worden is het van belang om de juiste aanbouwdelen te kiezen. Zijdelingse belasting kan een kromme zuigerstang veroorzaken met lekkage en falen tot gevolg.

Paypal  IBAN  Maestro  mastercard  Visa  American Express  iDeal  Bancontact  Bancontact  Bancontact  Bancontact  Giropay  Sofort banking  Verzending net DPD