Filter op
Welke soorten wielen zijn er?
Zwenkwielen, bokwielen en losse wielen zijn leverbaar in grofweg 5 varianten:
- Loopvlak van rubber/TPE – wiel voorzien van een loopvlak of massieve band van rubberen of thermoplastisch elastomeer. Gemiddelde rol- en zwenkweerstand, trillingsdempend, niet belastend voor de ondergrond. TPE is streepvrij (non-marking)
- Massief kunststof – kunststoffen als PA (Nylon) of PP (Polypropeen). Lage rol- en zwenkweerstand, niet dempend en dus alleen op gelijkmatige egale ondergronden, robuust en breukvast, belastend voor gevoelige ondergronden
- Loopvlak van PU/TPU – wiel voorzien van een (thermoplastisch) polyurethaan loopvlak. PU combineert de eigenschappen van kunststof en de elasticiteit van rubber, hoog comfort, lage rol- en zwenkweerstand, niet belastend voor de ondergrond. TPU is in de regel zachter dan PU, waardoor de rol- en zwenkweerstand hoger uitvalt
- Luchtband – wiel voorzien van pneumatische band. Gemiddelde rol- en zwenkweerstand, dempend, geschikt voor ongelijkmatige ondergronden, lager draagvermogen ten opzichte van voorgaande wieltypes
- Massief metaal – denk aan staal, aluminium of gietijzer. Vaak zijn dit specialistische wielen. Leverbaar op aanvraag.
Voornoemde wielen zijn leverbaar met glijlager, rollager, kogellager of konus-kogellager. Een aantal wiellagers is ook in RVS leverbaar.
Hoe kies je het juiste wiel?
Het juiste wiel kiezen is soms lastig, omdat er sprake is van uiteenlopende bedrijfsomstandigheden, denk aan gewichtsbelasting, ondergronden, temperaturen, chemische invloeden, vocht, vervuiling e.d. Daarom hebben we enkele handige vuistregels op een informatieblad opgesomd.
Welke wielgaffels zijn leverbaar?
In de basis onderscheiden we twee soorten wielgaffels: bokwielen en zwenkwielen. Een bokwiel is een wiel in een vaste gaffel, waardoor het wiel slechts in twee richtingen kan rollen, te weten vooruit en achteruit. Bij zwenkwielen heeft de gaffel een draaikrans, waardoor het wiel in iedere willekeurige richting kan zwenken (360°) en rollen. Als variatie zijn er ook zwenkwielen met rem. Overigens zijn nagenoeg alle wielen ook zonder gaffel leverbaar als los wiel.
Ons assortiment zwenk- en bokwielen van industriële kwaliteit is geschikt voor intern transport, apparaten en machines, flightcases, serveerkarren, werktafels, karren, rolcontainers, meubilair, kruiwagens e.d. Daarnaast bieden we nog enkele speciale wielen aan, denk daarbij aan geleidewielen en palletrollen.
Daarentegen omvat onze reeks meubelwieltjes hoofdzakelijk zwenkwielen geschikt voor gebruik onder bureaustoelen, kantoormeubilair, fauteuils, stoelen e.d.
Hoe bevestig je een bok- of zwenkwiel?
De meeste bok- en zwenkwielen worden door middel van een schroefbevestiging aan het object bevestigd, maar er zijn ook andere opties. Hierbij de mogelijkheden op een rij:
- Plaat bevestiging - de wielgaffel is voorzien van een plaat met gatenpatroon en wordt vastgezet met meerdere bouten
- Boutgat bevestiging - de wielgaffel is voorzien van een centrale boring en wordt vastgezet met een centrale bout
- Stiftbevestiging - de wielgaffel is voorzien van één centrale stift. Er zijn klemstiften die klemmen in een huls of boring en er zijn stiften met schroefdraad. Stiften met schroefdraad zijn leverbaar in M8 en M10.
Er valt qua wielen dus genoeg te kiezen. Heeft u vragen of staat het juiste wiel er niet tussen, dan zijn wij u vanzelfsprekend graag van dienst! contact